fbpx

Historiallinen Raahe

Langin Kauppahuoneen historiaa

Langin Kauppahuone sijaitsee historiallisessa Langin Alakartanon kiinteistössä. Langin Alakartanossa tehtiin kauppaa vuodesta 1811 lähtien aina vuoteen 1934 saakka Johan Langin nimissä. Langin Alakartano on säilynyt osana Raahen Pekkatoria ja se on nyt kunnostettu elämykselliseksi kauppahuoneeksi kertomaan kävijöille  kauppahuoneen mielenkiintoista tarinaa purjelaiva-aikakauden kultakautena vuosina 1860-luvulla sekä neljän henkilön historiaa eri ajankohtina 1800-luvulla. Langin Kauppahuoneessa on puoti, kahvila ja majoitusliiketoimintaa oheispalveluineen. Nykyiset omistajat ostivat kiinteistön vuonna 2015 korjatakseen sen vanhaa kunnioittaen kauppahuoneeksi ja omaksi asunnokseen.

Johan Langin kauppahuone vaikutti pitkään Raahen elämään. Kauppiaat ja kauppahuoneen naiset, etenkin ”Franzenin aikakauden” naiset, jättivät voimallisen muiston Raahen ja laajemmankin alueen elämään. Kauppias Johan Lang rakennutti Raahen palon jälkeen vuonna 1811 Langin Alakartanon kauppahuoneen varsinaista maakauppatoimintaa varten. Alakartanossa oli kaksi puotia, kapteenin ja puotineitsyen asunnot, panimo, majoitustiloja maakunnista kauppaa tekemään tulleille talonpojille ja heidän hevosilleen.

Raahen kaupungissa 6.10.1810 riehuneen tulipalon jälkeen kauppias Johan Lang lunasti itselleen kaksi tonttia uuden torin luoteiskulmalta. Kaupunkipalossa oli tuhoutunut Langin niillä sijoilla ollut talo kellareita lukuunottamatta. Johan Lang rakensi tonteille ensin sivurakennuksen eli niin kutsutun alakartanon vuonna 1811 ja seuraavana vuonna komean päärakennuksen. Langin kauppakartanon rakennukset hallitsevat torin luoteiskulmaa osoittaen omistajan varakkuuden ja aseman kaupungissa.

Pekkatori on Raahen palon jälkeen tehdyn Gustaf Odenwallin kaavan (1811) tärkein kokonaisuus. Siitä piti tulla kaupan ja hallinnon keskus. Aukiota ympäröi seitsemän asuintonttia ja torin äärelle rakensivat monet Raahen valtasuvuista. Uudisrakentajat olivat kaupungin huomattavimpia porvareita, raatimiehiä, kauppiaita ja laivanvarustajia.

Torin ympärysrakennukset edustavat kaikki 1800-luvun puuklassismia. Tämä italialaisen renessanssin ihanteiden mukainen umpikulmainen torikokonaisuus on säilynyt poikkeuksellisen yhtenäisenä. Pekkatori on kansainvälisesti arvokas ja suomalaisten puukaupunkien toreista Pekkatori on parhaiten säilynyt.

Langin kauppahuone oli tyypillinen entisajan rannikkokaupungin kauppahuone, jossa harjoitettiin maakauppaa ja ulkomaankauppaa, laivanvarustusta ja ajan myötä konsernityyppisesti erilaisia yrityksiä, joiden tuotteita tarvittiin niin laivanvarustuksessa kuin kaupankäynnissäkin. Vuoden 1800 varallisuusverotuksessa Johan Langin omaisuus oli Suomen neljän suurimman kauppiasomaisuuden joukossa. Langin liike oli Pohjois-Suomen suurin kauppahuone.  Kauppahuoneen omaisuuteen kuului purjelaivoja, sahoja ja ruukkeja. 1820-1830-luvulla Langin kauppahuone oli Pohjois-Suomen suurin raudanvalmistaja.

Langin kauppahuone periytyi kahdesti apelta vävylle. Ensin kauppias ja laivanvarustaja Johan Langilta Zacharias Franzénille ja kauppaneuvos Zacharias Franzénin kuoleman jälkeen monista vävyistä liikkeen johtoon tuli Fredrik Sovelius nuorempi. Johan Langin tyttären Johanna Gustavan ja Charlottan avioituessa Oululaisen kauppiassuvun poikien Zacharias ja Johan Franzenin kanssa liitettiin yhteen tuon ajan Pohjois-Suomen kaksi merkittävintä kauppiassukua. Kauppahuoneessa on vaikuttanut kaikki Raahen mahtisuvut – Lang, Franzen ja Sovelius.

1930-luvun alussa Raahessa toimi enää yksi vanhoista kauppahuoneista, J. Lang & Co. Kauppahuone Lang oli selvinnyt myös Krimin sodan aiheuttamista vaikeuksista ja sillä oli merkittävä rooli myös rahoittajana Raahen laivanvarustuksen noustessa uuteen kukoistukseen Krimin sodan jälkeen. Pikkukaupungin kauppalaivasto oli pitkään Suomen suurin. Johan Lang Oy:n liiketoiminta päättyi konkurssiin vuonna 1934, mutta sen valtavaa merkitystä Raahen ja lähialueen kehittymiselle toiminnan päättyminen konkurssiin ei himmennä.

Lähteet:
Eero Sovelius-Sovio: Ihmisiä laivojen kaupungista
Eero Sovelius-Sovio: Sovio-Sovelius-suku
Samuli Paulaharju: Wanha Raahe
Raahen kaupungin 300-vuotismuistojulkaisu
Jari Ojala, Patriarkan kuolema, teoksessa Arjen Valta, toim. Piia Einonen et. Museonjohtaja Eija Turunen

Ota yhteyttä meihin

Tarvitsetko yrityksestämme tai palveluistamme tietoa, jota ei löydy näiltä sivuilta?

  Hyväksyn, että Langin Kauppahuone kerää tietojani tällä lomakkeella.

  Täytä tiedot ohessa olevaan lomakkeeseen niin vastaamme kysymykseesi. Mikäli kysymys koskee jotakin tiettyä palvelua, lisääthän viestikenttään myös sen nimen.

  Voit laittaa viestin myös suoraan sähköpostitse. Pyrimme vastaamaan tiedusteluihin viimeistään seuraavan työpäivän aikana. Puhelimitse palvelemme  numerossa 050-5137750 . Puhelun hinta on oman liittymäsopimuksesi mukainen.

  OSOITE
  Langin Kauppahuone
  Kirkkokatu 19, 92100 Raahe

  OTA YHTEYTTÄ
  Myyntipalvelu
  P. +358 50-5137750
  info@langinkauppahuone.fi

  X